Zeilschip Abel Tasman
Zeilschip Abel Tasman is een luxe tweemastschoener van ruim 40 meter lang. Door haar ruime indeling voel je je altijd op je gemak aan boord. Overal zijn plekjes waar je lekker rustig kunt genieten. Maar kies je juist voor gezellig samen zijn, dan zijn ook daar genoeg mogelijkheden voor. We hebben 30 bedden aan boord en met dagtochten kunnen er 60 personen mee.
Een kijkje in ons dagverblijf
Door het bovendekse dagverblijf, heb je ook met minder mooi weer het gevoel dat je volledig onderdeel bent van het varen. In dit dagverblijf zijn ruime zitplaatsen gecreeërd en is een goed uitgeruste scheepsbar aanwezig. Tevens staat er een bier- & watertap, twee koelkasten en een muziekinstallatie tot je beschikking. Achter het knopenbord is een televisie 'verstopt', die we gebruiken bij de uitleg van de vaarroute, foto-impressies, maar ook bij presentaties.
De stuurhut van binnen
Door de riante stuurhut ben je ook als het erg koud is of regent direct betrokken bij het navigeren. Hier liggen ook de zeekaarten en staat het digitale kaartenprogramma aan. Er hangt een kompas, een AIS, een radar en er zijn meerdere marifoons. Je kunt aan boord van de Abel Tasman zowel binnen, als buiten op het campagnedek sturen. De stuurhut is tijdens het varen altijd toegankelijk voor onze gasten.
De hutten met 'kooien'
De Abel Tasman heeft voor meerdaagse reizen 30 bedden (kooien), verdeeld over 12 hutten. Alle hutten hebben centrale verwarming en hebben een eigen douche en wastafel. Er bevindt zich een centraal afzuigsysteem onder in het schip, want de ramen (patrijspoorten) kunnen niet open. Waarom ze niet open gaan, zul je merken als we gaan zeilen... de patrijspoortjes zien er dan uit als het raampje van je wasmachine. Zeven hutten beschikken over een dubbelbed en een enkelbed. De 5 tweepersoons hutten hebben een stapelbed en er is 1 eenpersoonshut. Op de gang zijn 2 toiletten en een urinoir, die net zoals thuis gebruikt kunnen worden.
De keuken (kombuis) aan boord
Het kombuis is volledig professioneel ingericht en er is voldoende materiaal om voor grote groepen te koken. Als je in de keuken werkt, heet je aan boord geen kok, maar een smütje. Je vindt in ons kombuis onder andere:
- hete lucht oven
- koelkasten en diepvries
- afwasmachine
- koffiezet apparaat
- fornuis met 4 gaspitten
- afzuigkap
- ruime spoelbak
Een kijkje buiten
Aan boord van ons zeilschip zijn ontzettend veel fijne plekjes om te zitten, te liggen of te 'hangen'. Op het middendek staan twee tafels, een lange bank en stoelen. Dit is meestal het centrale punt buiten aan boord, waar veel gepraat, gelezen en gelachen wordt. Er hangt een dektentje boven, wat zowel de zon als de regen tegenhoudt. In de gangboorden (de looppaden aan de zijkant) zijn lange banken. Hier vindt je altijd een windbeschut plekje! Op het voordek staan 3 ruime houten kisten, waarop je heerlijk kunt vertoeven. Maar het voordek is ook zo ruim, dat je daar ook languit kunt liggen voor een tukkie. Op het achterdek zijn behalve een bankje bij het stuurwiel, ook banken rondom en een grote tafel in het midden. Hier kunnen wel 30 mensen zitten!
De technische gegevens van ons zeilschip
De Abel Tasman heeft een Nederlands keurmerk (Certificaat van Deugdelijkheid) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (ILenT). Zij beschikt over alle nodige certificaten om veilig op zee te mogen varen. Maar ook de bemanning (crew) is volledig gecertificeerd en heeft jaarlijks bijscholing. Er zijn gekeurde brandblussers, ruim voldoende reddingsvesten en vier reddingsvlotten aan boord.
- lengte over alles: 40,5 meter
- breedte: 6,60 meter
- diepgang: 2,50 meter
- zeiloppervlak: 450m²
- hulpmotor: GM 235 kW / 318 pk
- hutten: 12
- kooien:30
- douche: 12
- toilet: 2 + 1
- dagtochtcapaciteit: 60 personen
- meerdaagse reizen: 30 personen
Extraatjes aan boord van de Abel Tasman
Snelle rubberboot; 2 SUP's; gas-bbq; diverse spellen; tapinstallatie; tuigje om in de mast te klimmen; flatscreen met laptopaansluiting; visgerei; knopenboeken; muziekinstallatie en veel gezelligheid.
De Abel Tasman bestond in 2013 honderd jaar. Wil je in een
het verloop van deze jaren lezen?In april 2006 heeft Charlie Kreyerhoff (onze 'knopenman' die helaas gestorven is) een prachtig
voor in het dagverblijf aan ons geschonken. Elke knoop heeft zo zijn verhaal. Kom gerust eens langs om dit bijzondere knopenbord te bewonderen...